martes, 1 de enero de 2013

Tècnica 1. Reconeixement de glúcids.


INTRODUCCIÓ:  Per al reconeixement de glúcids anem a utilitzar dos reaccions.
-La primera reacció s’utilitza perquè detecta el grup aldehid. El fonament principal d’aquesta reacció és que es basa en el caràcter reductor dels monosacàrids i de la majoria dels disacàrids. Si el glúcid que s’investiga és reductor, s’oxidarà donant lloc a la reducció del sulfat de coure (II) (CuSO4), de color blau, a òxid de coure (I) (Cu2O), de color roig-ataronjat. 
Fou desenvolupada pel químic alemany Hermann von Fehling.
- La segon reacció que utilitzarem serà la reacció del Lugol. Aquest mètode s’utilitza per a identificar polisacàrids. El polisacàrid en contacte amb unes gotes de Reactiu de Lugol pren un color blau-violeta característic. El fonament principal d’aquesta reacció es la coloració produïda pel Lugol que es deu al fet que el iode s’introdueix entre les espires de la molècula de polisacàrid. 
No és per tant, una vertadera reacció química, sinó que es forma un compost d’inclusió que modifica les propietats físiques d’aquesta molècula, apareixent la coloració blava violeta. 


OBJECTIU: En aquestes pràctiques l’objectiu principal es l’ identificació de diferents tipus de glúcids i utilitzar l’ hidròlisis per separar un disacàrid.

MATERIALS: 
·         Mostres de glúcids diluïts al 5% à 100ml.
o   Glucosa  -> Grup 1
o   Fructosa -> Grup 3
o   Maltosa -> Grup 4
o   Lactosa -> Grup 6
o   Sacarosa -> Grup 7
o   Midó -> Grup 8
  SOSA 10% (NaOH) 250ml -> Grup 10
·         Got de precipitats.
·         Solució alcaica (sosa, potasa, bicarbonat, etc.)
·         Reactiu de Fehling A i Fehling B
·         Lugol
·         HCl diluït 10%
·         Pinces de fusta.
·         Tubs d’assaig
·         Vitro

                   



                                                    
 









                                                         


Preparació de la glucosa:
En un paper d’alumini hem col·locat la glucosa fins 5g i ho col·loquem en un vas deprecipitats. Quan ja la tenim en el vas de precipitats li afegim aigua destil·lada fins 50ml.

NOTA: La glucosa s’ha fet dura i no es dissol en l¡aigua.

Quan ja hem aconseguit dissoldre la glucosa en l’aigua destil·lada la col·loquem dins del matràs aforat i l’enrasem fins 100ml. Després l’agitem i el tornem a ajustar. Quan ja heu tenim ho col·loquem en un pot de vidre amb una etiqueta.



   1. Investigació de glúcids reductors. Des del dia 27-11-2012 fins el 29-11-2012.

PROCEDIMENT: Hem col·locat 3ml de les mostres d’aigua i glúcids al 5% en tubs d’assaig, després realitzem la prova de Fehling com s’indica al principi i finalment calfem els tubs amb aigua en el punt d’ebullició. Quan calfem els tubs d’assaig tenen que estar inclinats.     
   






RESULTATS:

Substància
Aigua
Glucosa
Maltosa
Lactosa
Fructosa
Sacarosa
Midó
Resultat de la prova (+ o -)
-
+
+
+
+
-
-
Reductor
NO
SI
SI
SI
SI
NO
NO


CONCLUSIÓ: La glucosa, maltosa, lactosa i fructosa son glúcids reductors, ja que han canviat de color.

 


Preguntes:

-Per què la sacarosa no és reductora i els altres si?
Perquè l’enllaç O-Glucosidic es forma entre els dos grups reductors, deixa manera deixa de ser reductor.

-Per què al posar el midó en lugol i calentar-lo canvia de color?
Perquè el midó té una proteïna que amb el color es desnaturalitza i fa que es descolorisca, i al col·locar-lo amb aigua freda la proteïna torna a tindre la seua forma nativa.   



   3. Investigació de polisacàrids. Realitzada el dia 4-12-2012.

PROCEDIMENT: Col·loquem en tubs d’assaig distints glúcids, després afegim 5 gotes de Lugol en cada un dels tubs d’assaig. Quan ja ho hem afegit observem els resultats. 







RESULTATS:

Substància
Aigua
Glucosa
Maltosa
Lactosa
Fructosa
Sacarosa
Midó
Resultats
-
-
-
-
-
-
+
Polisacàrid si o no.
NO
NO
NO
NO
NO
NO
SI


CONCLUSIÓ: Si persisteix el color inicial quan afegim el lugol no hi ha polisacàrids, però si varia si que hi han. 


PREGUNTES DE LA FULLA:
·         
      Una vegada tenim el tub d’assaig amb el midó i el lugol, que ens haurà donat una coloració violeta, calfem el tub A la flama i el deixem refredar. Què passa?
Quan calfem el tub d’assaig el tub es torna incolor, però quan el deixem refredar amb aigua freda el color reapareix.
·       Tornem a calfar i refredar totes les vegades que vulguem... On està el color?
Quan tornem a repetir aquest procés succeeix el mateix, quan es calfa el tub el color desapareix i quan es refreda reapareix.



2. Investigació de glúcids no reductors. La pràctica es va realitzar el dia 13-12-2012.
Anem a trencar la sacarosa per mitjà d’hidròlisis.

PROCEDIMENT:  En primer tub col·loquem aigua destil·lada i al segon i tercer sacarosa. Calcular el pH de cada tub.

NOTA: La sacarosa del tub 2 esta en diferent tractament que la del tub 3.
 Afegim 10 gotes de HCl al 10 % en els tubs 1 i 3, i es torna a mesurar el pH. Després calfem el tub 1 i 3 al bany Maria 5 minuts i els deixem refredar. Finalment fem la prova Fehling als tres tubs. 

1mFA i 1mFB als tres tubs i calfem, però antes de tornar a calfar mesurem el pH dels tres tubs.



RESULTATS:


INICI.
Proveta 1: pH -> Neutre (7)
Proveta 2: pH -> Neutre (7)
Proveta 3: pH -> Neutre (7)




2 vegada de mesurar el pH.
Proveta 1: pH -> 1
Proveta 3: pH -> 1




3 vegada de mesurar el pH.
Proveta 1: pH -> 12
Proveta 2: pH -> 14
Proveta 3: pH -> 12





CONCLUSIÓ: El tub 3 is reductor perquè hem trencar la sacarosa. Els altres dos tubs ens han eixit que no son reductors ja que el tub 1 és aigua destil·lada i en el tub 2 no hem tirat HCl.




BIBLIOGRAFIA:
Fulles.
Imatges google.







No hay comentarios:

Publicar un comentario