INTRODUCCIÓ
El sucre de taula normalment consumit
correspon a la sacarosa, un disacàrid format per una molècula de glucosa i una
de fructosa, que s'obté freqüentment de la canya de sucre o de la remolatxa.
La mel obté la seva dolçor dels
monosacàrids fructosa i glucosa i té aproximadament la mateixa dolçor relativa
que la del sucre granulat. Anàlisi típic de mel:
Fructosa: 38,2%
Glucosa: 31,3%
Sacarosa: 1,3%
Maltosa: 7,1%
Aigua: 17,2%
Major sucres:
1,5%
Cendra: 0.2%
Altres / no
determinat: 3,2%
La sacarina és un edulcorant artificial. No
té energia (calories) i és molt més dolça que la sacarosa. No és un glúcid.
OBJECTIU
La mel, l'edulcorant artificial i el sucre estan col·locades en un got diferent sense nom. Tenim
que endevinar en quin got es troben.
MATERIALS
-5 tubs d’assaig.
-gradeta.
-Fehling A i
fehling B
-5 pipetes de 5ml
-2 gots de
precipitats
-3 substàncies
anònimes
-placa d’inducció
-pereta de tres
vies
-olla
-aigua
-HCl al 10%
-comptagotes
Realitzat el dia 8-1-2013
PROCEDIMENT 1
Hem desenvolupat
el procediment que utilitzarem per a identificar cada una de les substàncies
anònimes.
Realitzat el dia 10-1-2013
PROCEDIMENT 2
Anem a
identificar la mel per mitjà de la prova de Fehling.
Agafem en una
pipeta de 5ml cada substància anònima fins 3ml. Després ho aboquem el contingut
de cada en un tub d’assaig respectivament. Quan tot això ja ho hem fet
col·loquem 1ml de Fehling A i B en cada pipeta i ho calfem a bany maria durant
1 minut.
RESULTATS 1
1
|
2
|
3
|
|
RESULTAT
|
+
|
-
|
-
|
REDUCTOR
|
SI
|
NO
|
NO
|
CONCLUSIÓ 1
El tub de la mel
és el 1, aquesta substància era la del got 1.
Realitzat el dia 15-1-2013
PROCEDIMENT 3
Ens queden els
gots 2 i 3, i per identificar-los utilitzarem d’hidròlisi.
Col·loquem 3 ml
de la substància anònima en els tubs d’assaig respectius. Després afegim 10
gotes de HCl en cada tub. Quan ja ho hem afegit les gotes col·loquem els tubs d’assaig
en una gradeta i la fiquem dintre d’una olla bullint (bany maria).
Quan ja ho hem
tret de l’olla li afegim a cada tub 1ml de Fehling A i B. Al afegirel Fehling
als tubs 2 i 3 observem com el tub 2 canvia de color a taronja i el tub 3 manté
el mateix color que antes.
RESULTATS 2
2
|
3
|
|
RESULTAT
|
+
|
-
|
CONCLUSIÓ 2
El tub 2 (got 2) és
el sucre de taula i el tub 3 (got 3) és el edulcorant.
BIBLIOGRAFIA
Imatges Google.
Wikipedia.
Fulles.
No hay comentarios:
Publicar un comentario